neděle 1. listopadu 2009

Přebor Moravy a Slezska ve Zlíně

Stránky pořadatele

O podzimních prázdninách proběhlo v interhotelu Moskva ve Zlíně Mistrovství Moravy a Slezska mládeže. Celkem v pěti kategoriích startovalo 196 dětí z 29 oddílů.
Náš okres zastupovala 11členná výprava Sokola Postoupky, doplněná o Martina Stachoně ze Slavie Kroměříž. Kromě medailí a pohárů se především bojovalo o postupová místa na MČR. Reálnou šanci na postup měla hned šestice hráčů.

V kategorii do 16 let, měli patřit k favoritům Martin Stachoň a Jan Ryšavý. Svou první účast na MMS si naopak odbýval Marek Navrátil. Honza ovšem z boje o postupová místa vypadl nečekaně brzy, když v pátém kole měl na svém kontě pouhý bod. Martin si vedl o něco lépe, ale také to na postup nevypadalo. Marek se po katastrofálním začátku rozehrál k výborným výkonům, které ho vynesly na 24. místo se ziskem 4,5 bodů. Honza vyhrál poslední tři kola a se ziskem 4 bodů skončil až 29. Martin Stachoň se výhrou v předposledním kole dostal do hry o postup. Taktická remíza s pozdějším stříbrným medailistou mu ovšem vynesla jen 12. příčku (5,5 bodu), což znamená první nepostupové místo.
(Chess-Results)

V kategorii do 14 let byl hlavním favoritem první nasazený Jan Palášek. Po výborném úvodu (dvě výhry) následovala série remíz, která ho stála umístění v první desítce. Až výhra v posledním kole mu zajistila desáté, poslední postupové místo. Další dva naši hráči se celou dobu pohybovali v druhé polovině startovního pole. Nakonec byl úspěšnější Jan Netušil, který vyhrál i vzájemný zápas a se 4 body obsadil 31. místo. Pavel Večeřa s 3,5 body skončil 38.
(Chess-Results)

V kategorii do 12 let startovalo rekordních 58 hráčů. Miroslav Rakušan bojoval o postup až do posledního kola. Mirek předváděl velmi pěkné partie. Rozhodující partie v posledním kole mu ovšem vůbec nevyšla a tak z toho bylo 5 bodů a 19. místo. V dobrém světle se předvedl také Michal Scheichenost, který vybojoval 4 body a 39. místo. A o něco méně úspěšný pak byl Jan Polišenský, který skončil 49. se 3 body.
(Chess-Results)

V nejmladší kategorii do 10 let jsme měli také tři zástupce. Kromě bratrů Opluštilových to byl také Filip Zavadil. Ten se také stal vůbec nejúspěšnějším hráčem výpravy, když vybojoval 6 bodů a sedmé místo. V posledním kole si zahrál na 1. šachovnici s pozdějším vítězem o medaili, ovšem neúspěšně. Přesto vybojoval postup na MČR. Hluboko za očekáváním pak zůstal David Opluštil, který prohrával jasně vyhrané partie a tak nakonec skončil s pěti body až na 14. místě. Nejmladší účastník celého turnaje, pětiletý Pavel Opluštil, dokázal premiérově vyhrát svou první partii a skončil se 2 body na 40. místě.
(Chess-Results)

Žádné komentáře:

Okomentovat