sobota 27. března 2010

Krajský přebor družstev mladších žáků

kompletní výsledky + foto

V sobotu 27. března proběhl již tradičně ve Starém Městě krajský přebor družstev mladších žáků. Náš oddíl zde zastupovala dvojice týmů. Turnaj se hrál švýcarským způsobem na 7 kol a kromě medailí se také bojovalo o dvě postupová místa na Mistrovství České republiky.

Naše B-družstvo mělo na soupisce nejmladší hráče přeboru a tak jelo na přebor s cílem sbírat zkušenosti. Nakonec z toho bylo 11. místo, o které se zasloužila sestava: Jan Polišenský (2 body), Jakub Menšík (2), Daniel Urban (0), Lenka Navrátilová (1), Pavel Opluštil (1) a Jakub Vašíček (2).
Honza Polišenský srdnatě bojoval na první šachovnici, ale víc jak dva body bohužel nevytěžil. Kuba Menšík skončil se stejným bodovým ziskem, což pro něho může být povzbuzující výsledek. Dan Urban měl těžkou roli na třetí desce. Sám si ji na víc ztížil svou rychlou hrou, takže výsledek odpovídá předvedené hře. Lenka ze svých soupeřů měla zbytečný respekt a rozdala příliš figur. Bez jakéhokoliv respektu naopak na své soupeře vyrukoval Pavlík. Měl několikrát blízko k úspěchu a pravidelně hrál nejdéle z celého družstva a za to zaslouží pochvalu. Kuba Vašíček se také neztratil a získal pro družstvo cenné dva body. Ve hře jsme ještě měli Tadeáše Šruce, který hrál za kombinované družstvo. Přestože to byl pro něho první turnaj, zle svým protihráčům zatápěl. I když nezískal žádný bod, zanechal velmi dobrý dojem. Všem posledně třem jmenovaným je pouhých pět let!

Naopak naše A-družstvo přijelo s jednoznačným cílem minimálně obhájit stříbrné medaile z loňského přeboru. V prvním kole mělo dost práce s Kunovicemi, ale nakonec zvítězila zkušenost našich hráčů. S konečným výsledkem 4,5:1,5 byl nakonec i kapitán Marek Machalík spokojen. Ve druhém kole přišlo nečekané zaváhání s průměrným družstvem Vsetína a zbytečná remíza 3:3. V kole třetím na nás čekalo družstvo Zlína, s kterým jsme si poradili výsledkem 4:2. V následujícím kole nás čekal boj o první místo s domácím A-výběrem. Po napínavém průběhu, kdy jsme nebyli jednu chvíli daleko od vítězství, přišla nejtěsnější porážka 2,5:3,5. V pátém kole nás čekal přímý souboj o druhou postupovou příčku s Hošťálkovou. V tomto rozhodujícím zápase jsme opět zvítězili výsledkem 4:2. Stříbrné medaile bylo pak ještě nutno potvrdit dvěma výhrami s celky ze spodní poloviny tabulky. Nejprve jsme porazili odvěkého rivala s Boršic opět 4:2 a postup na MČR v Kyjově jsme pečetili vítězstvím 4,5:1,5 nad Starým Městem „B“. O tento výrazný úspěch se postarala sestava Miroslav Rakušan (2,5), Milan Ladický (5,5), Michal Scheichenost (6), David Opluštil (3), Vít Krejčí (3,5) a Julie Šimčáková (6). Nejlepších individuálních výsledků dosáhli Julie Šimčáková, která byla nejlepší na šesté šachovnici, Michal Scheichenost, který obsadil druhé místo na třetí šachovnici a Milan Ladický, který skončil třetí na druhé šachovnici. Tihle tři také byli hlavními oporami týmu. Mirek to měl na první desce těžké i přesto se o více bodů připravil v koncovkách všech partiích. Velkým zklamáním byl výkon Davida, který měl být další oporou týmu, ovšem turnaj vůbec nezvládl. Vítek Krejčí byl do družstva nominován na poslední chvíli. Sice na 5. desce neoslnil, ale ani výrazně nezklamal. Vyzvedl bych především výkon Michala Scheichenosta, který na třetí šachovnici velmi příjemně překvapil a nahradil tak výpadky hráčů na spodních šachovnicích. Velmi spolehlivě zahrál Milan Ladický, který podal také vynikající výkon. No a naše prinzeznička Julinka podala, až na jednu výjimku, velmi profesorský výkon, kterým své soupeře drtila na poslední šachovnici.
-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat